Grunddej

Grunddej! Èn opskrift = utallige muligheder.

Dengang, i det gode gamle dage, da jeg havde hjemmekundskab i folkeskolen. Der fik vi en opskrift med hjem på en grunddej . Jeg mener vist vi brugte den til at lave pizza. Anyways, den opskrift har min mor og jeg, brugt lige siden, og det er ved at være nogle år siden (*host host).

Så jeg tænkte at jeg ville dele den med jer, da det er en basis opskrift som jeg bruger jævnligt. Når du først har brugt den, er det rigtig nemt at tilpasse som du har lyst. At gøre den grovere med en anden slags mel, eller tilføje kerner f.eks.

Hvis du er ny i bagning, så er den her opskrift en kanon god måde at lære det på og blive fortrolig med processen, som er ganske enkel.

Her er forslag til, hvad du kan bruge dejen til:

  • Dej til snegle, både søde og salte. Prøv at fylde dem med en smør, brun farin og kanel blanding, eller hvad med en god pesto?
  • Pizza bund
  • Bamse boller / fødselsdags boller. Tilsæt 1 tsk kardemomme, og 1 spsk sukker.
  • Kerne brød eller flute. Tilsæt hvedekerner, solsikkekerner, hørfrø osv, til dejen, inden du tilsætter melet. (Tilsæt langsomt hvedemelet, så du kan justere hvor meget du skal bruge)
  • Flute. Form til aflange, flotte flute og skær evt riller i de færdige flute og smør dem med hvidløgssmør.
  • Burger boller. Form til store boller, pensl med æg og drys med sesam.
  • Græskar boller. Tilsæt 2 dl revet græskar samt 2 dl græskarkerner til vandet, inden du tilsætter melet.
  • Pirogger. Lav runde cirkler af dejen, og fyld dem med hakket oksekød, ost, og fold dem sammen.
  • Gulerodsbrud, se billede. Tilsæt 2 tsk kardemomme, 2 dl solsikkekerner og 1 spsk sukker til vandet. Når dejen er hævet, hældes den ud på bordet og 2 dl revet gulerod hældes ovenpå dejen. Med en kniv eller dejskraber, ‘hakkes’ gulerødderne ind i dejen. De skal ikke æltes ind i dejen, men være en masse, små, hakkede stykker dej, som så samles i små bunker på bagepladen.
Gulerodsbrud
Gulerodsbrud

Hvad skal jeg bruge?

  • 1/2 pakke gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 1/2 dl neutral olie
  • 1 tsk salt
  • 7-8 dl hvedemel

Hvordan gør jeg?

  • Opløs gær i vandet, i en skål. Tilsæt olie og salt.
  • Tilsæt mel, lidt af gangen. Rør godt rundt, indtil du må hele det ud på bordet, og ælte dejen.
  • Læg dejen tilbage i skålen, og dæk skålen til. Lad den hæve et lunt sted. Dejen skal gerne fordoble i størrelse, alt efter temperatur, tager det ca 20-40 minutter.
  • Form nu til boller (eller se andre forslag) og lad dem hæve igen i ca 15 minutter.
  • Bag på 200 grader i ca 15 minutter.
Summary
recipe image
Recipe Name
Grunddej
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*