Omega 3 booster med hørfrø, chia og kanel

Omega 3 fedt syre er vigtigt for vores system fordi det b.la hjælper med vedligeholdelse af et normalt kolesterolniveau i blodet.

Hørfrø og Chia er 2 af naturens vindunder frø, der indeholder omega 3, mangan, protein og fibre.

Jeg bruger blandingen i vores morgenmad dagligt. Jeg rører et par skefulde i havregrøden, i chiagrød, i boller, overnight oats, i banan pandekagerne, i müsli, i granola eller som topping på skyr og yoghurt. Det kan med fordel også blendes med i din smoothie, så du bedre kan optage de fedtopløselige vitaminer, fra dit frugt og grønt.

Det har en dejlig nøddeagtig smag, med lidt sødme fra æblerne og varme fra kanel.

Opskrift:

  • 300 g hørfrø
  • 100 g chia frø
  • 30 g mandler
  • 1 spsk kanel
  • 30 g tørrede æble tern eller æble chips (kan undlades men giver lidt sødme)

Alle dele blandes sammen og blendes over 2-3 omgange. Opbevares i tæt sluttet beholder, evt på køl.

Vidste du, at omega-3 fedtsyrer ikke altid stammer fra fisk? Omega-3 fedtsyrer er en betegnelse man bruger for flerumættede fedtsyrer, som tilhører ”n-3 familien”. 3-tallet henviser til den position, som dobbeltbindingen har i fedtsyren.

Omega-3 fedtsyrer findes i fede fisk, men andre fødevarer som fx vegetabilske olier og nødder har også et betydeligt indhold. Det er dog forskellige omega-3 fedtsyrer, der er tale om, og den rolle de spiller i kroppen kan være forskellig. De forskellige omega-3 fedtsyrer har således betydning for blandt andet vedligeholdelse af et normalt kolesterolniveau i blodet og vedligehold af normalt syn.

Fisk indeholder de langkædede omega-3 fedtsyrer, der også bliver kaldt EPA og DHA. Vegetabilske olier og nødder indeholder derimod omega-3 fedtsyren ALA. Denne omega-3 fedtsyre er vigtig, fordi kroppen ikke selv kan danne den. Vi skal derfor have den gennem den mad, vi spiser, og derfor kaldes den en essentiel fedtsyre. ALA er samtidig interessant, fordi kroppen i begrænset omfang kan omdanne den til de andre omega-3 fedtsyrer, som man typisk får fra fede fisk.

Kilde: Fødevarestyrelsen

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*